شستشوی فرش دستبافت یکی از مهمترین و حساسترین نوع خدمات شرکتهای قالیشویی به شمار میرود. فرشهای دستبافت بنا بر نوع نخ، نوع بافت و شهر و روستاهای بافته شده از حساسیتهای خاصی برخوردار هستند که شستشوی آنها نسبت به نوع بافت، جنس نخ و .. متفاوت از یکدیگر میباشد. فرشی که با دست بافته شده است، فرشی بینظیر و باارزش است. فرشهای ایرانی بهترین نمونههای فرش دستباف هستند، زیرا هریک از آنها با دقت و ظرافت و در طول هفتهها، ماهها یا حتی سالها بافته شدهاند. چه فرش دستباف ما قالیچه کوچکی باشد و چه فرش بزرگی که بخش زیادی از خانه را پوشانده است، مراقبت و شستن منظم آن، کاری ضروری است.
شستن فرش دستباف در خانه و قالیشویی، هرکدام روش متفاوتی دارد. بهطور کلی، مواردی مانند ارزش و قیمت فرش دستباف، امکانات و شرایط ما در خانه و بودجهای که داریم، در انتخاب روش شستوشوی فرش تعیینکننده هستند. در ادامه روشهای شستوشوی فرش در خانه و قالیشویی را به صورت جداگانه شرح خواهیم داد.
شستوشوی فرش دستباف در قالیشویی
شستشوی فرش دستبافت در قالیشویی دارای مراحل خاص و دقیقی است. انجام این مراحل کمک میکند تا فرش دستباف بدون هیچگونه آسیبی شسته و تمیز شود. این مراحل عبارتند از:
- کارشناسی و بررسی فرش دستبافت قبل از اقدام به نظافت آن
- خاک گیری و وکیوم فرش دستبافت
- شستشوی فرش بدون مواد شوینده(فقط با آب، به طوری که فرش حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه در آب خیس میخورد)
- شستشوی فرش با مواد شوینده مخصوص قالیشویی پونل(این مواد باعث جلوگیری از بهم ریختگی رنگهای استفاده شده در نخ فرش خواهند شد)
- آبکشی فرش و شستشوی دوباره
- آبگیری فرش توسط دستگاههای مخصوص آبگیر
- انجام خدمات تکمیلی(طبق درخواست مشتری) از قبیل چرم دوزی، لکه برداری، رنگ برداری و ..
- اتوکشی و کاورفرش و آماده سازی جهت ارسال
شستوشوی فرش دستباف در خانه
در ابتدا باید ذکر شود که شستوشوی فرش دستباف در خانه و بدون دانستن روش و نکتههای انجام آن، قطعا باعث آسیب دیدن فرش با ارزش شما خواهد شد. بنابراین سعی کنید تا در صورت امکان شستوشوی فرشهای خود را به قالیشویی بسپارید.
اما در صورتی که به هر دلیلی امکان سپردن فرش به قالیشویی را نداشته و قصد شستن فرش در منزل را دارید، بهتر است به این نکات توجه کنید:
- مهمترین قدمی که باید بهعنوان قدم اول بردارید، این است که فرش خود را قبل از شستشو حتما غبارروبی کنید. به این منظور فرش را بتکانید و با وسیلهای همانند تکه چوبی بر روی آن بهآرامی کوبیده تا غبار داخل پرزها خارج شود.
- برای شستشوی فرش دستباف اولین چیزی که مهم است بدانید این است که آیا فرش شما رنگ پس میدهد یا خیر؟ به این منظور تکهای از دستمال سفید را خیس کرده و بر روی قسمت کوچکی بکشید؛ اگر دستمال سفید از فرش رنگی به خود گرفت بهتر است عملیات شستشو را به مراکز شستشوی قالیچه بسپارید؛ در غیر این صورت با رعایت چند نکته بهسادگی میتوانید فرش دستباف را در خانه بشویید.
- دومین نکته مهم در شستشوی فرش دستباف این است که آن را بر روی یک سطح سخت و شیبدار قرار دهید تا آب اضافی در زیر آن نماند و بهسادگی بتواند خارج شود.
- درجه حرارت آب برای این نوع از فرشها باید کاملاً ولرم باشد، برای شستشوی بهتر آب سرد و آب داغ بههیچعنوان استفاده نکنید، چراکه رنگ فرش در اثر تماس با آب داغ از بین خواهد رفت.
- بهترین مواد شوینده پودر شستشوی دستی، شامپو فرش، پودر صابون و مایع ظرفشویی هستند.
- پس از شستشوی فرش با دستمالی تمیز آن را پرز گیری کنید و برای جلوگیری از پس دادن رنگ به قسمتهای دیگر، فرش را مدتی به همان حالتی که بر روی زمین قرار دارد رها کنید.
- خشککردن فرش بهتر است دور از نور مستقیم آفتاب باشد و باید آن را از پشت در فضای آزاد پهن کنید. یادتان باشد پسازآنکه فرش را پهن کردید هرگز بر روی آن آب نگیرید؛ چراکه این کار به زرد شدن ریشههای فرش شما میانجامد.
- پس از خشک شدن فرش اگر پرزها جابهجاشدهاند توسط یک برس به نرمی و آرامی بر روی آن بکشید تا تمامی پرزها بر جای خود قرار بگیرند.
- برای خشککردن فرشهای دستباف خود بههیچعنوان از دستگاههای گرمکننده و حرارتی استفاده نکنید.